PIECZONA SZYNKA TIKKA MASALA
vote now
Dziś świetny przepis na aromatyczną szynkę w indyjskim stylu. Ja zdecydowałem się na pieczeń, ale równie dobrze można by z tego zrobić szaszłyki i je ugrillować. Zapach marynaty jest przecudowny, szczególnie jeżeli użyjemy moździerza do rozdrobnienia kminu :) Lubię wąchać swoje ręce po robieniu tej marynaty :) Danie zdecydowanie godne polecenia.
Czas przygotowania: 1,5 godz + marynowanieSkładniki:1 kg szynki wieprzowej
marynata:
200 ml jogurtu naturalnego
60 ml oliwy extra virgin
1 cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki grubo mielonej papryki chili
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól, pieprz
Jak przyrządzić:Podzieliłem szynkę na 3 części. Zmieszałem marynatę i dokładnie obtoczyłem mięso. Odstawiłem do lodówki na noc. Następnego dnia piekłem w 200 stopniach przez ok 1,5 godz. Smacznego :)
Czas przygotowania: 1,5 godz + marynowanieSkładniki:1 kg szynki wieprzowej
marynata:
200 ml jogurtu naturalnego
60 ml oliwy extra virgin
1 cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki grubo mielonej papryki chili
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól, pieprz
Jak przyrządzić:Podzieliłem szynkę na 3 części. Zmieszałem marynatę i dokładnie obtoczyłem mięso. Odstawiłem do lodówki na noc. Następnego dnia piekłem w 200 stopniach przez ok 1,5 godz. Smacznego :)
Proste Żarcie
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!