Pesto szpinakowe

vote now
Pesto szpinakowe

Moje ulubione pesto. Najlepsze do makaronu lub chleba.

Składniki:
200 g liści szpinaku baby100 g migdałów3 ząbki czosnku100 - 150 ml oliwy lub oleju (ilość zależy od tego, jaką konsystencję chcemy osiągnąć)sól i pieprz do smaku Szpinak dokładnie myjemy.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Do malaksera wkładamy szpinak, uprażone migdały, czosnek i wlewamy olej. Szatkujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie rozdrabniam bardzo mocno, lubię czuć niewielkie kawałki migdałów). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.

Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia (choć u mnie znika w dniu zrobienia).


E Edytka w kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+