Pesto szpinakowe
vote now
Moje ulubione pesto. Najlepsze do makaronu lub chleba.
Składniki:
200 g liści szpinaku baby100 g migdałów3 ząbki czosnku100 - 150 ml oliwy lub oleju (ilość zależy od tego, jaką konsystencję chcemy osiągnąć)sól i pieprz do smaku Szpinak dokładnie myjemy.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Do malaksera wkładamy szpinak, uprażone migdały, czosnek i wlewamy olej. Szatkujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie rozdrabniam bardzo mocno, lubię czuć niewielkie kawałki migdałów). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia (choć u mnie znika w dniu zrobienia).
Składniki:
200 g liści szpinaku baby100 g migdałów3 ząbki czosnku100 - 150 ml oliwy lub oleju (ilość zależy od tego, jaką konsystencję chcemy osiągnąć)sól i pieprz do smaku Szpinak dokładnie myjemy.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Do malaksera wkładamy szpinak, uprażone migdały, czosnek i wlewamy olej. Szatkujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie rozdrabniam bardzo mocno, lubię czuć niewielkie kawałki migdałów). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia (choć u mnie znika w dniu zrobienia).
Edytka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!