Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits
vote now
Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych Szkocji wiele lat temu. Małe ciasteczka, choć powinny mieć kształt kwadratowy, mi zdecydowanie lepiej wychodzą w okrągłei.
Bardzo łatwe do wykonania, a co najważniejsze - bardzo szybko można je zrobić. W niecałe 30 minut, w tym 20 poświęconych na pieczenie, można poczęstować niespodziewanych gości smakowitymi ciasteczkami. Albo szybko, łatwo i przyjemnie przygotować wpisowe na majowy grill albo piknik...
Składniki (na około 20 biskwitów): 225 g mąki pszennej tortowej60 g cukru pudru1 jajko115 g miękkiego masła1 łyżeczka mielonego imbiru50 g melasyPrzygotowanie biskwitów:Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej imbir i dokładnie wymieszaj.W małym rondelku podgrzej na wolnym ogniu melasę, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy stanie się bardziej płynna. Zdejmij z ognia, wbij jajko i szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity trochę się rozszerzą na boki. Po uformowaniu wszystkich kulek delikatnie je dociśnij z góry palcami, lekko rozpłaszczając.Wstaw blachę z biskwitami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C, piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyłóż biskwity na kratkę, aby ostygły.Tuż przed włożeniem do piekarnika. Pkt 4.Tuż po wyjęciu z piekarnika.Biskwity można przechowywać w blaszanych puszkach.Biskwity można też od razu zjeść.Parlies, herbata i szkocka krata. przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.Grahamka, weka i kajzerka...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!