„Panna Cotta z gorącym musem wiśniowym”
vote now
Pamiętacie jeszcze "Ugotowanych"? To tym deserem zjednałem sobie przychylność swoich kulinarnych rywali. Pomimo wygranej, nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa , bo już w tym roku ... ale niech zostanie to słodką "niespodziewanką". Uzbrójcie się w cierpliwość :)
Panna cotta (wł. gotowana śmietanka) – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia-Romania, Piemont lub Toskania).
składniki:
- 500g śmietany 30%
- 50g cukru
- miąższ z laski wanilii
- laska cynamonu
- 10g żelatyny
- 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 100ml czerwonego wina
- 4 łyżki cukru
- 50g masła
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
przygotowanie:
Wlej do garnka śmietanę, wrzuć 50g cukru, wanilię, żelatynę i laskę cynamonu. Gotuj wszystko ok. 15min. Wyjmij cynamon i rozlej wszystko do małych naczyń. Wstaw do lodówki na ok. 2godziny. Na patelni skarmelizuj 4 łyżki cukru, dodaj masło. Następnie dodaj owoce , czerwone wino i duś wszystko ok. 15 min. Podaj zimną Panna Cotte z gorącym musem wiśniowym* i nie zapomnij (opcjonalnie) udekorować każdej porcji listkiem mięty.
* panna cotta równie dobrze smakuje z musem malinowym
Łyżka-Widelec-Nożyczki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!