Oponki
vote now
Pyszne i chrupiące!
Przepis prosty, szybko się robi.
Nie zdążyłam niestety policzyć, ile wychodzi z podanych proporcji, bo domowe sępy rzuciły się na ciepłe jeszcze oponki :)
Co trzeba?
500 g mąki pszennej
500 g białego tłustego sera
200 ml śmietany 18%
80 g cukru
4 żółtka
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka octu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
smalec lub inny tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i na stolnicy zagnieść ciasto.
Rozwałkowywać na grubość 1 cm i wykrawać kółka a później dziurkę jakimś malutkim kubeczkiem.
Ja te malusie oponki, które zostały z wykrawania również usmażyłam i wyszły takie mini ptysie :)
Smażyć na gorącym tłuszczu, aż zbrązowieją, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i szamać- idealne na ciepło :)
Smacznego!
MZap w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!