Nalewka z porzeczek - różnych ;)

vote now
Nalewka z porzeczek - różnych ;)

Przepis eksperymentalny...
W ubiegłym roku robiłam tylko z czarnych. W tym - pomieszałam porzeczki. Od razu powiem, że nie wiem jak smakuje ale myślę, że się nie rozczaruję ;)

Zalane alkoholem
Ps.
Po wstępnej degustacji stwierdziłam, że jest słodka, porzeczkowa bardzo smaczna ale za słaba dlatego dolałam szklankę spirytusu :) Ilość spirytusu została zmieniona, aaa teraz niech się gryzie.... ;)

Składniki:
20 dag porzeczki czarnej30 dag porzeczki czerwonej20 dag agrestoporzeczki 750 ml spirytusu500 ml wódki1 kg cukru1,3 l wodyPorzeczki i agrestoporzeczkę opłukać, odsączyć, obrać z szypułek. Przełożyć do dużego, czystego słoja i zalać alkoholem, zakręcić. Mieszać słoikiem co 3 dni. Po 2 tygodniach zlać alkohol do wyparzonych butelek, a porzeczki zalać ostudzonym syropem z wody i cukru (zagotować wodę, dodać cukier, rozmieszać i gotować 2 minuty na małym ogniu odstawić do przestygnięcia) na kolejne 2 tygodnie. Następnie przecedzić przez filtr do kawy lub lnianą ściereczkę i połączyć kolorowy alkohol z kolorowym syropem :) odstawić na 1 miesiąc w słoiku po tym czasie degustować i przelewać do butelek.

Po 2 tygodniach alkohol nabrał pięknego koloru.
Polecam własne naleweczki ze świeżych owoców :)


T To co lubię

Komentarze

Oceń ten przepis:




+