Nalewka z orzecha włoskiego
vote now
Właśnie przelałam moją nalewkę do mniejszych słoików. Dziś minął rok odkąd ją zrobiłam. Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy problemach z przewodem pokarmowym.
Składniki:
na kilo orzechówpół kilo cukrupół litra spirytusu Umyte orzechy kroimy na ćwiartki (najlepiej w rękawiczkach). W dużym słoiku mieszamy orzechy z cukrem i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Co kilka dni mieszamy a po 2 tygodniach rozcieńczamy spirytusem. I znów odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy syrop a łupinki wyrzucamy. Taki miesięczny syrop ma już właściwości zdrowotne ale najlepszy smak nalewka uzyskuje po około roku...
prawdziwy biszkopt
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!