Nalewka śliwkowa

vote now
Nalewka śliwkowa



Sezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową.
W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować.

Składniki:
-1/2 kg pozbawionych pestek śliwek
-1/2 l spirytusu 95%
-200 ml wody
-20 dkg cukru

Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniej
na połówki.
Odstawiamy na 6 tygodni.


W tym czasie nalewka nabierze smaku i koloru.


Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu
rozpuszczenia cukru.
Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy
razem z alkoholem i syropem cukrowym.
Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek.
Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe.



Na zdrowie!

M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+