Nalewka śliwkowa
vote now
Sezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową.
W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować.
Składniki:
-1/2 kg pozbawionych pestek śliwek
-1/2 l spirytusu 95%
-200 ml wody
-20 dkg cukru
Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniej
na połówki.
Odstawiamy na 6 tygodni.
W tym czasie nalewka nabierze smaku i koloru.
Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu
rozpuszczenia cukru.
Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy
razem z alkoholem i syropem cukrowym.
Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek.
Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe.
Na zdrowie!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!