Mizeria
vote now
Tej surówki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej zaletą przede wszystkim jest prosty i szybki sposób wykonania oraz ograniczona ilość składników. Mizeriamimo, iż jest tak popularna, jest przygotowywana na wiele sposobów. W różnych domach próbowałam już różnych smaków nawet takich, o których nie sądziłam by je łączyć z ogórkiem. Do najbardziej popularnych jest przygotowanie mizerii na słodko, kwaśno lub ostro. W swojej mizerii zachowuje umiar między smakami, a ogórki są pyszne i chrupiące. Co uważam za bardzo ważne by mizeria nie miała charakteru papki.
Składniki:
2 długie ogórkiŚmietana 180 g (12-18%)Opcjonalnie jogurt naturalnySól , pieprz, ½ łyżeczki cukruDrobno posiekany koperek
Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ucieramy na tarce. Następnie zasypujemy je łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut by puściły sok. To bardzo ważne! Gdybyśmy od razu połączyli ogórki ze śmietaną, ogórkowy sok bardzo by ją rozwodnił, były by niesmaczne, a nawet ich wygląd nie był by ciekawy.Kiedy ogórki puszczą sok, całość odlewamy lub przecedzamy przez sitko jak komu jest łatwiej. Dodajemy cukier i śmietanę , wszystko z umiarem, nie za dużo by ogórki nie pływały w niej, jak w zupie. Jeżeli decydujemy się na samą śmietanę jedna mała w zupełności wystarczy. Można do śmietany dodać jogurt wówczas dajemy proporcjonalnie 90 g jogurtu i tyle samo śmietany. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli i posiekany koperek. Koperek nie jest składnikiem koniecznym, ale na pewno dodaje mizerii uroku.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!