Petitchef PL

Mizeria


Tej surówki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej zaletą przede wszystkim jest prosty i szybki sposób wykonania oraz ograniczona ilość składników. Mizeria mimo, iż jest tak popularna, jest przygotowywana na wiele sposobów. W różnych domach próbowałam już różnych smaków nawet takich, o których nie sądziłam by je łączyć z ogórkiem. Do najbardziej popularnych jest przygotowanie mizerii na słodko, kwaśno lub ostro. W swojej mizerii zachowuje umiar między smakami, a ogórki są pyszne i chrupiące. Co uważam za bardzo ważne by mizeria nie miała charakteru papki.



Składniki:
2 długie ogórkiŚmietana 180 g (12-18%)Opcjonalnie jogurt naturalnySól , pieprz, ½ łyżeczki cukruDrobno posiekany koperek
Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ucieramy na tarce. Następnie zasypujemy je łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut by puściły sok. To bardzo ważne! Gdybyśmy od razu połączyli ogórki ze śmietaną, ogórkowy sok bardzo by ją rozwodnił, były by niesmaczne,  a nawet ich wygląd nie był by ciekawy.Kiedy ogórki puszczą sok, całość odlewamy lub przecedzamy przez sitko jak komu jest łatwiej. Dodajemy cukier i śmietanę , wszystko z umiarem, nie za dużo by ogórki nie pływały w niej, jak w zupie. Jeżeli decydujemy się na samą śmietanę jedna mała w zupełności wystarczy. Można do śmietany dodać jogurt wówczas dajemy proporcjonalnie 90 g jogurtu i tyle samo śmietany. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli i posiekany koperek. Koperek nie jest składnikiem koniecznym, ale na pewno dodaje mizerii uroku.
Smacznego!


Lato w pełni!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!








Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: