Million Dollar Tomato Sauce
vote now
Pieczony sos pomidorowy za milion dolarów4 porcjeSkładniki:
6 dojrzałych pomidorów
2 średnie cebule
2-3 nieobrane ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1-2 papryczki chili (suszone lub świeże)
gałązka rozmarynu
szczypta cynamonu
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzej do temp. 150°C.
Pomidory pokrój na ósemki i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
Cebulę posiekaj, a ząbki czosnku zgnieć i pozostaw w łupinkach.
Rozrzuć na pomidorach. Oblej oliwą, syropem klonowym, oprósz rozmarynem, pokrojonym chili, cynamonem, solą i pieprzem.
Wstaw do piekarnika na ok. 20-30 min.
Po tym czasie można je jeszcze przez pewien czas pozostawić w piecu, aż pomidory częściowo wystygną. Przełóż wszystko na duża patelnię, usuń łupiny czosnku i kawałki kory cynamonu.
Rozgnieć wszystko na ‘papkę’ przy użyciu widelca, dolej 5-6 łyżek wody spod makaronu i razem zagotuj (2-3 min).
Przełóż do dużej miski, dodaj makaron, wymieszaj, obsyp twardym serem i listkami bazylii.
Polej dodatkową porcją oliwy.
Buon appetito!!!
6 dojrzałych pomidorów
2 średnie cebule
2-3 nieobrane ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1-2 papryczki chili (suszone lub świeże)
gałązka rozmarynu
szczypta cynamonu
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzej do temp. 150°C.
Pomidory pokrój na ósemki i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
Cebulę posiekaj, a ząbki czosnku zgnieć i pozostaw w łupinkach.
Rozrzuć na pomidorach. Oblej oliwą, syropem klonowym, oprósz rozmarynem, pokrojonym chili, cynamonem, solą i pieprzem.
Wstaw do piekarnika na ok. 20-30 min.
Po tym czasie można je jeszcze przez pewien czas pozostawić w piecu, aż pomidory częściowo wystygną. Przełóż wszystko na duża patelnię, usuń łupiny czosnku i kawałki kory cynamonu.
Rozgnieć wszystko na ‘papkę’ przy użyciu widelca, dolej 5-6 łyżek wody spod makaronu i razem zagotuj (2-3 min).
Przełóż do dużej miski, dodaj makaron, wymieszaj, obsyp twardym serem i listkami bazylii.
Polej dodatkową porcją oliwy.
Buon appetito!!!
weekendwkuchni.pl
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!