Menu Hell`s Kitchen „Kopytka z twarogu/z fiołkami i rokitnikiem“
vote now
Już za tydzień wielki finał pierwszej polskiej edycji Hell`s Kitchen. Sylwia, Kasia i Łukasz oto finaliści za których trzymam mocno kciuki. Również i ja wrócę na sam finał. Zatem wszyscy utęsknieni, będą mogli znów oglądać mnie na szklanym ekranie. Niech wygra najlepszy :) A tymczasem deser, który gości Piekielnej Kuchni powalił na kolana, również Krzysztofa Ibisza :) hahaha Oto deser tak piekny w swej prostocie a przy tym zjawiskowo smaczny. Zaskoczcie swoich przyjaciół i znajomych tą harmonią smaków... bo gwarantuję, że wszyscy zasłabną z powodu mistycznych uniesień :)
składniki:
- -200g twarogu
- -2 białka
- - szczypta soli
- -50g mąki pszennej
- -2 litry mleka
- -250ml soku z rokitnika
- -30ml oleju z pestek dyni
- -0.5g xantana (zagęszczacz)
- -100g cukru fiołkowego
- -listki mięty
przygotowanie:
Wymieszaj twaróg z mąką i szczyptą soli, ubij białka i delikatnie połącz z twarogiem. Zagotuj mleko i nakładaj „kopytka“ z twarogu i gotuj przez 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na talerzu. Wymieszaj na gładką masą (ubij blenderem) sok z rokitnika, olej dyniowy i xantanę. Polewaj sosem gorące kopytka, na koniec oprósz wszystko dużą ilością cukru fiołkowego i udekoruj listkami mięty (najlepiej ananasowej).
Łyżka-Widelec-Nożyczki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!