MAKARON SPAGHETTI W SOSIE Z KURKAMI

vote now
MAKARON SPAGHETTI W SOSIE Z KURKAMI

VEGAN SPAGHETTI PASTA IN CHANTERELLES SAUCE

Szybkie danie, idealne do zrobienia na obiad lub kolację w ciągu tygodnia.
Spaghetti w wydaniu sezonowym. Z pysznymi, świeżymi kurkami prosto z lasu, w gęstym sosie, który przygotowałam używając przedstawionej przeze mnie ostatnio mąki z ciecierzycy. Pierwszy raz użyłam jej do zagęszczenia sosu i sprawdziła się świetnie. Poza tą rolą mąka ta dodatkowo nadaje potrawie ciekawego aromatu. A wszystko to delikatnie wzbogacone świeżym, ziołowym aromatem tymianku. Wyszło pysznie.
Spaghetti pasta with chanterellesSpaghetti pasta with chanterellesSKŁADNIKI(2 porcje):
2 szklanki kurek1/3 paczki pełnoziarnistego makaronu spaghetti1 cebula1 ząbek czosnku2 gałązki świeżego tymianku1/2 kubka bulionu warzywnego2 łyżki mąki z ciecierzycy1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)1 łyżka Tamari (lub zwykłego sosu sojowego)olej roślinnysól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyszczamy na sucho pędzelkiem a następnie delikatnie myjemy, odkładamy na ręcznik kuchenny aby obciekły z wody. Odcinamy końcówki a większe grzyby kroimy na kawałki.
Spaghetti pasta with chanterellesNa patelni zagrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kurki, listki z 1 gałązki tymianku i smażymy kilka minut, na końcu dodajemy sos sojowy.
W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Po tym czasie na patelnię wlewamy połowę bulionu warzywnego, dusimy 2-3 minuty i do reszty bulionu, który został nam w kubku dodajemy mąkę z ciecierzycy i płatki drożdżowe (jeśli używamy), dokładnie wszystko mieszamy aby nie było grudek. Wylewamy całość na patelnię, energicznie mieszamy, sos zacznie momentalnie gęstnieć, wtedy patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy pieprz i sól do smaku.
Spaghetti pasta with chanterellesPorcje makaronu układamy na talerzach, robimy wgłębienie w środku i wlewamy do niego sos kurkowy.
Posypujemy tymiankiem. Serwujemy natychmiast.

Smacznego ☺

Spaghetti pasta with chanterellesQuick dish, ideal to make for lunch or dinner during the week.
Seasonal spaghetti. With delicious, fresh chanterelles straight from the forest, in a thick sauce, which I prepared with my recently presented chickpea flour. The first time I used it to thicken the sauce and it worked great. In addition to this, this meal also gives the dish an interesting flavor. And all this lightly enriched with fresh, herbal aroma of thyme. It came out deliciously.

INGREDIENTS(2 portions):

2 C fresh chanterelles1/3 pack wholewheat spaghetti1 onion1 garlic clove2 sprigs of fresh thyme1/2 C vegetable stock2 tbsp chickpea flour (besan)1 tbsp nutritional yeast flakes (optional)1 tbsp Tamari (or regular soy sauce)vegetable oilsalt,pepper

PREPARATION:

Dry brush the chanterelles and then gently wash them in water, put aside on a kitchen towel to dry. Then cut off the tips and cut into pieces the large ones. In skillet heat 2 tablespoons of oil, add chopped onion and pressed garlic, fry for few minutes. Then add chanterelles, leaves from 1 sprig of thyme, and fry for 5-10 minutes, at the end add soy sauce.
Meanwhile, cook pasta according to instructions on the package.
When the chanterelles are cooked add half of the stock and cook them for another 2 minutes. Meanwhile add the flour and yeast flakes (if using) to the rest of the stock and mix well, pour it in the pan. The sauce will thicken immediatelly, when it's ready take off the pan from the heat, add pepper and salt to taste.
Arrange pasta on the plates, make a hole in the middle of it and pour the creamy chanterelle sauce inside.
Sprinkle with thyme. Serve immediately.

Enjoy ☺
Spaghetti pasta with chanterelles
F Food Porn Vegan Style

Komentarze

Oceń ten przepis:




+