Leśny mech

vote now
Leśny mech

Od razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni".Tortownica: średnica 25 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia : 1 godzina


Składniki :

Biszkopt
450 g mrożonego szpinaku250 g cukru3 jajka1 szklanka oleju słonecznikowego1 szklanka mąki tortowej1 szklanka mąki krupczatki3 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:
300 ml śmietanki 30 %2 śmietanki fix2 łyżki cukruDodatkowo:
owoc granatukiwi
Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach .Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem.Stopniowo dolewamy olej.Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak.Cały czas miksować.Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
Krem:
Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy.Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką.Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie.Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat).Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny.Smacznego

S Słodkości i nie tylko

Komentarze

Oceń ten przepis:




+