Leczo

vote now
Leczo


Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.

Składniki:
-5 dużych papryk
-4 średnie cukinie
-5 pomidorów
-4 cebule
-1/2 l przecieru pomidorowego
-1/2 kg kiełbasy
-warzywko
-pieprz
-przyprawa do mięs


Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.


Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.
Pieczenie znacznie poprawia smak papryki ( wielkie dzięki dla Karinki za podpowiedź ).


Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę.



Paprykę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.


Cukinie obrane ze skórki oraz pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę.



Z papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę.


Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywka
i zagotowujemy.


Na patelni podsmażamy kiełbasę a do wrzącego przecieru wrzucamy cebulę.


Kiedy zacznie bulgotać dodajemy cukinię.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolejno pomidory, paprykę i kiełbasę.





Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą do mięs,
zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę.


Możemy zwiększyć proporcje składników i leczo będziemy mieć na zapas w słoikach.
Wystarczy wrzące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.


Smacznego!



M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+