Petitchef PL

Kulki ziemniaczane z nadzieniem niespodzianką



To kolejna metoda na przerobienie ziemniaków które zostały z wczorajszego obiadu.
Kuleczki z nadzieniem niespodzianką były bardzo popularne na naszym obiedzie i szybko zostały zjedzone:)






przepis własny

300 g ugotowanych ziemniaków i zmiażdżonych na pure
1 białko jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki mąki zwykłej (można mniej, zależy od ziemniaków)
świeży koperek 1 łyżka
sól
kurkuma (1/2 łyżeczki)
bułka tarta do obtoczenia (jakieś 4 łyżki)
olej do smażenia (2-3 łyżki)

nadzienie niespodzianka:
100g serka Twój smak (ziołowy)
czarny sezam 1/2 łyżeczki


Najpierw można przygotować nadzienie: mieszamy ziołowy serek z sezamem, mój był słonawy więc nie soliłam. 
Do pure ziemniaczanego dodajemy posiekany koperek, sól, białko jajka, obie mąki i kurkumę. Robimy tak jak knedle - mały placuszek (z ok. łyżki masy) robimy wgłębienie, dajemy 1/2 łyżeczki nadzienia i dokładnie zalepiamy tak aby nadzienie znalazło się w środku. Obtaczamy kulki lekko w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na dużej patelni na średnim płomieniu i smażymy kulki na złoto, cały czas obracając je aby się równo ozłociły. Usmażone można odsączyć na ręczniku papierowym.


manufaktura kulek ziemniaczanych...


















Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: