Krówka

vote now
Krówka

Ciasto należy do dosyć słodkich, ale ja je uwielbiam pomimo dużej zawartości cukru. Pomimo dbania o linię niejeden chudzielec lub "wiecznie odchudzający się pokusi się na mały c choćby kawałek. Zapewniam.
Krówka
Ciasto miodowe:500 g mąki pszennej250 g margaryny1/2 szklanki cukru2 jajka2 płaskie łyżeczki sody2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki wody

Masa budyniowa:3 niepełne szklanki mleka3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru1 żółtko1 kopiasta łyżka mąki pszennej1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej250 g masła
Dodatkowo:1 puszka mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowejwierzch można posypać migdałami lub orzechami ja nie użyłam niczego
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki we formie prostokątnej (o wymiarach około 35 x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Orzechy włoskie posiekać. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

Smacznego! :)



C Codzienne gotowanie u Agi

Komentarze

Oceń ten przepis:




+