Królik w śmietanie
vote now
Mięso królicze ma wiele zalet:
- zawiera dużo białka,
- jest bogate w aminokwasy,
- ma małą zawartość cholesterolu,
- pod względem witamin i związków mineralnych przewyższa mięso drobiowe.
Spożywanie królika zaleca się dzieciom i osobom starszym (źródło).
Składniki:
Można pominąć marynowanie mięsa i dodać zioła z marynaty do wywaru.
- zawiera dużo białka,
- jest bogate w aminokwasy,
- ma małą zawartość cholesterolu,
- pod względem witamin i związków mineralnych przewyższa mięso drobiowe.
Spożywanie królika zaleca się dzieciom i osobom starszym (źródło).
Składniki:
mięso królika (1,3 kg)700 ml wody250 ml śmietany (u mnie Łowicka 15% ukwaszona)1,5 łyżki skrobi kukurydzianejcebula, marchewkasól, pieprzMięso opłukać, wyporcjować, zamarynować na min 3 godziny a najlepiej na noc (marynata). Do większego garnka (u mnie gęsiarka) wlać wodę zagotować.Mięso zapiec z każdej strony na suchej, teflonowej patelni. Włożyć do wrzątku. Cebulę obrać, zeszklić. Marchewkę oczyścić, drobno pokroić dodać wraz z cebulą do wywaru. Przyprawić solą, pieprzem do smaku. Gotować do miękkości (u mnie 1 godzina). Skrobię rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody dodać do królika następnie śmietanę, rozmieszać i gotować jeszcze 5 minut.
Można pominąć marynowanie mięsa i dodać zioła z marynaty do wywaru.
Pyszności!
To co lubię
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!