Kremówka wiedeńska
vote now
SKŁADNIKI NA CIASTO FRANCUSKIE:ciasto I:
pełna szklanka mąki
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany gęstej
ciasto II:
pełna szklanka mąki
22 dkg masła
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:2,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
250 g masła
16 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:1 litr śmietany 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA I:Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi (żeby było elastyczne). Podzielić na pół.
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA II:Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki i zagnieść ciasto, podzielić na pół.
Ciasto I rozwałkować bardzo cienko, na to nałożyć rozwałkowane ciasto II, zwinąć w ciasny rulon i rozwałkować na wielkość blachy. Piec na złoty kolor w temperaturze 175 C z termoobiegiem. To samo wykonać z drugą porcją ciasta I i II.
SPOSÓB WYKONANIA MASY BUDYNIOWEJ:Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki mleka w osobnym naczyniu po czym wlać do gorącego mleka - ugotować z tego budyń uważając by się nie przypalił. Wystudzić, a następnie zmiksować z utartym masłem.
SPOSÓB WYKONANIA BITEJ ŚMIETANY:Śmietanę ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. (Śmietana ma być tylko lekko słodka).
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA:Na pierwsze ciasto nałożyć masę budyniową a na nią bitą śmietanę. Na to nałożyć drugie ciasto i posypać cukrem pudrem.
pełna szklanka mąki
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany gęstej
ciasto II:
pełna szklanka mąki
22 dkg masła
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:2,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
250 g masła
16 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:1 litr śmietany 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA I:Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi (żeby było elastyczne). Podzielić na pół.
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA II:Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki i zagnieść ciasto, podzielić na pół.
Ciasto I rozwałkować bardzo cienko, na to nałożyć rozwałkowane ciasto II, zwinąć w ciasny rulon i rozwałkować na wielkość blachy. Piec na złoty kolor w temperaturze 175 C z termoobiegiem. To samo wykonać z drugą porcją ciasta I i II.
SPOSÓB WYKONANIA MASY BUDYNIOWEJ:Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki mleka w osobnym naczyniu po czym wlać do gorącego mleka - ugotować z tego budyń uważając by się nie przypalił. Wystudzić, a następnie zmiksować z utartym masłem.
SPOSÓB WYKONANIA BITEJ ŚMIETANY:Śmietanę ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. (Śmietana ma być tylko lekko słodka).
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA:Na pierwsze ciasto nałożyć masę budyniową a na nią bitą śmietanę. Na to nałożyć drugie ciasto i posypać cukrem pudrem.
ŁOWCA SMAKU - przepisy kulinarne
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!