Petitchef PL

Korzenna nalewka jabłkowa

Aromatyczna, idealna na długie jesienne i zimowe wieczory. Co prawda nie mam czasu się nudzić i nie potrzebuję urozmaicać sobie czasu nalewkami, ale nie da się nie lubić takiej pysznej owocowej nalewki, która poza tym świetnie sprawdza się na wszelkich towarzyskich spotkaniach. Zresztą nie ma co mędrkować, zapraszam - poniżej prosty przepis na nalewkę jabłkową zaczerpnięty stąd, ale zmieniłam co nieco w proporcjach.

Nalewka jabłkowa
1 kg jabłek
0,75 l spirytusu (ja dodałam pół na pół spirytus z wódką)
1 szklanka wody
300 g cukru
kora cynamonu
2 laski wanilii 
5-6 goździków 

Ja robiłam z 2 kg jabłek, więc podwoiłam wszystkie składniki.


Przygotować jabłka. Jabłka muszą być zdrowe. Dokładnie umyć je, pokroić na kawałki, pestek nie wyrzucać, jedynie pozbyć się ogonków. 

Jabłka włożyć do słoja, dodać przyprawy (cynamon, wanilię i goździki), wsypać cukier, wlać ciepłą wodę. Ja najpierw rozpuściłam cukier w gorącej wodzie, poczekałam, aż trochę przestygnie i w tej postaci dolałam do jabłek. 

Dodać spirytus i wódkę, zakręcić słój i postawić w ciepłym miejscu na co najmniej miesiąc, a najlepiej na dłużej, wówczas nalewka jest jeszcze smaczniejsza. Moja stała mniej-więcej od początku wakacji. Pachnie jabłkami i przyprawami...











Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: