„Kordial“ – klasyk na upalny dzień.
vote now
Kordiał to szlachetny, mocny trunek, dawniej stosowany jako lek wzmacniający serce :) I choć wersja dzisiejszego powinna zostać bezalkoholowa (dozwolone od lat 18) , nie mogłem ulec pokusie, by nie dodać do niego kilka kropel czegoś mocniejszego. To idealna wersja orzeźwiająca na letni, upalny dzień. Spróbujcie.... tylko z umiarem, bo może okazać się zdradliwy :) A dla wszystkich poniżej pełnoletności, polecam wersję bez dopalacza.
składniki:
- 6-8 brzoskwiń
- 1 litr wody mineralnej
- 4 cytryny
- 3 limonki
- ½ pęczka mięty
- ½ pęczka mielisy
- 1 szklanka cukru trzcinowego
przygotowanie:
Brzoskwinie tniemy w ósemki, po czym podgrzewamy w rondlu z wodą, skórkami z cytryn i limonek oraz ziołami. Wsypujemy cukier i gotujemy aż brzoskwinie będa całkowicie miękkie, ale nie rozgotowane. Dodajemy sok z wyciśniętych cytryn i limonek a następnie za pomocą blendera miksujemy aż do uzyskania gładkiej pulpy. Odstawiamy do ostudzenia. Możemy serwować z dodatkiem wódki lub burbonu, z cząstkami świeżej brzoskwini i plastrami limonki.
Łyżka-Widelec-Nożyczki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!