Petitchef PL

Konserwa rybna domowa



   Zrobimy domową konserwę z ryby.

Składniki:
-1,5 kg filetów rybnych
-1 kg marchwi
-1 l przecieru pomidorowego
-pieprz ziołowy i naturalny
-przyprawa do ryb
-warzywko
-liść laurowy
-ziele angielskie
-sól
-cukier


   Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.
Marchew kroimy w plasterki.


   Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.


   Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym.
Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier.
Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.


   W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.


   Układamy warstwę ryby,


następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.
Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.


   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę.
Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.


   Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 40 minut.
                                                                   
                                                                 Smacznego!

















Oceń ten przepis:



Menu dnia