Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI.
vote now
Jest mi ogromnie miło, że tak licznie wzięliście udział w konkursie na Dziecięcy cudowny deser. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych umiejętności i kreatywności.
Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia, każda zgłoszona praca była mega apetyczna i wybór był naprawdę trudny.
Ale udało się wyłonić zwycięzców. Moja niespodzianka jest taka, że nie 4 ale 5 osób zostanie nagrodzonych.
Więc przedstawiam Wam Kochani laureatów :
Pierwsze miejsce i Lunch Box otrzymuje:Aleksandra Kocjan-Dziatłowicz
"Fioletowe runo" - sernik na zimno z jagodami
Składniki:
Spód:
250 g kakaowych markizów
80 g stopionego masła
Sernik:
1 litr jagód
1 kg sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
200 ml śmietany 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki żelatyny
1/3 gorącej wody
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
świeże listki mięty
Spód: Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty.
Składniki:
Spód:
250 g kakaowych markizów
80 g stopionego masła
Sernik:
1 litr jagód
1 kg sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
200 ml śmietany 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki żelatyny
1/3 gorącej wody
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
świeże listki mięty
Spód: Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty.
Drugie miejsce i cooling bag otrzymuje:
Aneta Kobielus
" Deser blue truskawka"-
składniki: galaretka niebieska, galaretka turkusowa, jogurt grecki, truskawki, cukier puder, melon. Podaję warstwy od dołu: galaretka niebieska, na to zmiksowany jogurt z galaretką turkusową, na górę zmiksowane truskawki z cukrem pudrem, do dekoracji kulka z melona. (Ps. galaretki w kolorze niebieskim i turkusowym posiada w swoim asortymencie firma Wodzisław). Polecam, szybki i bardzo smaczny deserek w sam raz na lato pachnące truskawkami:)
Jak również 3 wyróżnienia i koce piknikowe otrzymują:
1. Agata Skiba
Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami:
Ciasto:
3 jajka
1,5 szklanki maki pszennej
2/3 szklanki mleka
1 laska wanilii
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
300 g kremu orzechowego typu nutella
2 banany
2 duże mandarynki
owoce winogrona
Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha!
Ciasto:
3 jajka
1,5 szklanki maki pszennej
2/3 szklanki mleka
1 laska wanilii
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
300 g kremu orzechowego typu nutella
2 banany
2 duże mandarynki
owoce winogrona
Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha!
2. Ania Cyganik-Idęć
Wesołe galaretki
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 żółty grejpfrut
- galaretka cytrynowa
- galaretka pomarańczowa
Wykonanie:
Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką. Galaretkę przyrządzić z połowy porcji wody podanej na opakowaniu. (Czyli w przypadku galaretki na 500ml wykonujemy ją tylko z 250ml). Galaretkę studzimy. Zimną galaretkę wlewamy do przygotowanych polówek owoców, najlepiej ustawionych na kubkach, czy miseczkach dla równowagi. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretka stężeje kroimy ją na plasterki przypominające kształtem cząstki owocu.
Pomarańczowej galaretki starczyło na 1,5 skórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta.
Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 żółty grejpfrut
- galaretka cytrynowa
- galaretka pomarańczowa
Wykonanie:
Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką. Galaretkę przyrządzić z połowy porcji wody podanej na opakowaniu. (Czyli w przypadku galaretki na 500ml wykonujemy ją tylko z 250ml). Galaretkę studzimy. Zimną galaretkę wlewamy do przygotowanych polówek owoców, najlepiej ustawionych na kubkach, czy miseczkach dla równowagi. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretka stężeje kroimy ją na plasterki przypominające kształtem cząstki owocu.
Pomarańczowej galaretki starczyło na 1,5 skórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta.
Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką.
3. Małgorzata Niewiadomska
Truskawkowe lody jogurtowe z nutą lawendy
3 szklanki wyszypułkowanych truskawek
½ szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie lody może spokojnie dodać więcej cukru)
1 kwiatek świeżej lawendy (opcjonalnie, ale lawenda daje nieziemski aromat )
1 duży grecki jogurt
1/6 szklanki wody
Do garnka wlewamy 1/6 szklanki wody i wrzucamy do niej kwiat lawendy, przykrywamy i gotujemy wodę około 2 minut. Po tym czasie dokładamy umyte ,pozbawione szypułek i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wszystko zasypujemy cukrem. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż nasze truskawki zmiękną. Kiedy truskawka zacznie się rozpadać w garnku, truskawki wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone truskawki przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się pesteczek i zyskać gładki sos.
Przetarte truskawki miksujemy z naszym jogurtem i całość przelewamy do plastikowego zamykanego pojemnika i wkładamy masę do zamrażarki. Naszą masę staramy się mieszać średnio co 30 minut, dzięki temu lody będą gładkie i lekkie. W zależności od mocy chłodzącej zamrażarki na lody trzeba poczekać mniej więcej 5 godzin.
Jedna uwaga, lody robione w domu nie mają zagęstników ani innych dodatków dlatego po nałożeniu szybciej się topią, ale w smaku nie odbiegają od tych sklepowych.
3 szklanki wyszypułkowanych truskawek
½ szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie lody może spokojnie dodać więcej cukru)
1 kwiatek świeżej lawendy (opcjonalnie, ale lawenda daje nieziemski aromat )
1 duży grecki jogurt
1/6 szklanki wody
Do garnka wlewamy 1/6 szklanki wody i wrzucamy do niej kwiat lawendy, przykrywamy i gotujemy wodę około 2 minut. Po tym czasie dokładamy umyte ,pozbawione szypułek i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wszystko zasypujemy cukrem. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż nasze truskawki zmiękną. Kiedy truskawka zacznie się rozpadać w garnku, truskawki wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone truskawki przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się pesteczek i zyskać gładki sos.
Przetarte truskawki miksujemy z naszym jogurtem i całość przelewamy do plastikowego zamykanego pojemnika i wkładamy masę do zamrażarki. Naszą masę staramy się mieszać średnio co 30 minut, dzięki temu lody będą gładkie i lekkie. W zależności od mocy chłodzącej zamrażarki na lody trzeba poczekać mniej więcej 5 godzin.
Jedna uwaga, lody robione w domu nie mają zagęstników ani innych dodatków dlatego po nałożeniu szybciej się topią, ale w smaku nie odbiegają od tych sklepowych.
Już zaczynam kontaktować się ze zwycięzcami,
czekam na wiadomości zwrotne.
Jeszcze raz w imieniu swoim i fundatora nagród:
Polsat Foot Network
serdecznie dziękuję wszystkim za fantastyczną zabawę.
Malinowe Pocałunki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!