Kolorowa sałatka bazyliowa z ogórkiem małosolnym
vote now
Sycąca letnia sałatka w kolorach tęczy. Pachnie świeżą bazylią i koperkiem.
Idealna na letnią kolację lub jako dodatek do innych potraw, np. drobiu z grilla.
Sałatka z unikalnym dodatkiem (dostępnym tylko w sezonie letnim nad czym gorąco ubolewam) ogórkiem małosolnym z tego przepisu. Bazylia mojego siewu - jeszcze młoda o małych listkach, które w całości dodałam do sałatki, jeśli macie większe listki to rozerwijcie je na mniejsze kawałeczki.
Można dowolnie zmieniać tutaj skład, ale ten który podaję jest idealny.
1 młody brokuł
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki kukurydzy gotowanej
1 duży pomidor
2-3 ogórki małosolne śrdniej wielkości
bazylia świeża - garść (najlepiej młode listki, jeśli większe - rozerwać na mniejsze, nie siekać)
Sos(najlepiej przygotować wcześniej i schłodzić godzinę) :
3 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
płaska łyżeczka bazylii BIO siekanej (suszonej)
1 łyżka świeżo posiekanego koperku
Gotujemy brokuły 4 minuty w osolonym wrzątku (al dente). Studzimy na durszlaku.
Dzielimy na małe różyczki. Pomidora, jajko i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę.
Łączymy składniki sosu, doprawiamy go, dodajemy do warzyw i delikatnie wszystko mieszamy na koniec dodając drobne listki bazyliowe.
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!