Jeżynowa pokusa
vote now
Leśna fantazja z jeżynami w roli głównej. Pyszne ciasto zniewalające delikatną kwaskowatością jeżyn z dodatkiem słodkiej śmietanki. Smak ciasta jest idealnie wyważony, a nietypowy biszkopt z mąki gryczanej i migdałów tylko go uzupełnia. Dodatkowo chrupiące migdały w biszkopcie odciągają uwagę od jeżynowych pestek, które dzięki nim są niewyczuwalne - potwierdzona opinia degustujących:)
SkładnikiBiszkopt migdałowy:4 jaja2 łyżki zimnej wodysok z 1 cytryny125 g płynnego miodu150 g mąki gryczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia75 g posiekanych migdałówPoncz:100 ml wodysok z pół cytrynyłyżka cukruGalaretka jeżynowa:500 g jeżyn75 g miodusok z pół cytryny6 łyżeczek żelatynyMasa śmietanowa:600 g śmietanki 30%2 śmietan-fixy3 łyżki płynnego mioduDodatkowo:50 g siekanych migdałówkilka jeżyn i malin do dekoracjiSposób przygotowaniaBiszkopt:Oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy miód z sokiem z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekanymi migdałami.Żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy masę miodową cały czas ucierając. Do masy wsypujemy mąkę z migdałami i delikatnie mieszamy.Białka ubijamy z 2 łyżkami zimnej wody na sztywną pianę. Dodajemy ją stopniowo do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy.Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok. 15 min w temp.200°C. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.Poncz:Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Galaretka jeżynowa:Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.W garnuszku podgrzewamy miód, sok z pół cytryny oraz jeżyny (nie gotujemy!). Do ciepłych owoców wkładamy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, już bez podgrzewania. Galaretkę pozostawiamy do ostudzenia.Dolny blat biszkopta umieszczamy w tortownicy, nasączamy i wykładamy tężejącą galaretkę jeżynową. Wstawiamy do lodówki.Masa śmietanowa: Śmietankę 30% krótko ubijamy, dodajemy śmietan-fixy i miód i ubijamy do uzyskania sztywnej piany.Połowę masy wykładamy na galaretkę jeżynową, przykrywamy drugim blatem biszkopta i go nasączamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Ciasto wyjmujemy z tortownicy, na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy śmietanowej, zdobimy jeżynami i malinami oraz siekanymi migdałami (możemy je wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni).Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!