Petitchef PL

Jednoporcjowe ciasto drożdżowe (wegańskie).

Uwielbiam ciasto drożdżowe. Ale nie zawsze mam ochotę, czas i okazję piec całą blachę. Wcześniej nie wpadłam na to, że można zmniejszyć proporcję, tak, żeby uraczyć się jedną drożdżówką na śniadanie, czy kolację. Inspiracją był przepis, który zobaczyłam u Futrzakowej. Dodatkową radość sprawiło mi wykorzystanie mojej nowej mini-foremki :)

Zapraszam po przepis :)


6,5 łyżki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka roślinnego
ok. 7 g drożdży
łyżeczka cukru dla drożdży
stewia do smaku


Mąkę przesiać, pokruszyć drożdże, dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do foremki i piec ok. 30 minut w 200 stopniach.

Akcja bez nabiału








Oceń ten przepis:



Menu dnia