Petitchef PL

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokownika?

                    Ten przepis znalazłam na blogu moja kuchnia.  Jako, że lubię eksperymenty, postanowiłam go                            wypróbować. Efekt był naprawdę niezły.  Z 1 kg porzeczek otrzymałam  4 małe słoiczki i jedną niepełną butelkę  soku :)                     
                 
                                                                                                                                                                                                                                      Składniki :                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Sok z czarnej porzeczki z liśćmi wiśni 
1 kg czarnej porzeczki1 kg cukru100 listków wisienkiwoda

Przygotowanie :


Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta. Dorzucam liście wiśni i zagotowuję Gotuję tak ok 15 minut i odstawiam na 24 godzinachPo tym czasie zlewam sok znad porzeczek, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia piany i gorący wlewam do butelek. 

Tak samo można postąpić z owocami aronii.
Ja przecedziłam sok przez gęste sito. Po dodaniu cukru gotowałam około 30 min. Pianę zbierałam drewnianą łyżką. Sok był gęsty  i esencjonalny.
Przelałam do czystych słoiczków, po zakręceniu dekielków trzymałam słoiczki pod kocem do ostygnięcia.
Tak samo można postąpić z owocami aronii.








Oceń ten przepis:



Menu dnia