Ten przepis znalazłam na blogu moja kuchnia. Jako, że lubię eksperymenty, postanowiłam go wypróbować. Efekt był naprawdę niezły. Z 1 kg porzeczek otrzymałam 4 małe słoiczki i jedną niepełną butelkę soku :)
Składniki :
Sok z czarnej porzeczki z liśćmi wiśni
1 kg czarnej porzeczki1 kg cukru100 listków wisienkiwoda
Przygotowanie :
Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta. Dorzucam liście wiśni i zagotowuję Gotuję tak ok 15 minut i odstawiam na 24 godzinachPo tym czasie zlewam sok znad porzeczek, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia piany i gorący wlewam do butelek.
Tak samo można postąpić z owocami aronii.
Ja przecedziłam sok przez gęste sito. Po dodaniu cukru gotowałam około 30 min. Pianę zbierałam drewnianą łyżką. Sok był gęsty i esencjonalny.
Przelałam do czystych słoiczków, po zakręceniu dekielków trzymałam słoiczki pod kocem do ostygnięcia.
Tak samo można postąpić z owocami aronii.