Jabłecznik z malinami i owsiano - migdałową kruszonką

vote now
Jabłecznik z malinami i owsiano - migdałową kruszonką


Delikatnie kwaskowate ciasto owocowe na migdałowym spodzie z kruchą posypką z płatków owsianych i migdałowych. Ciasto wspaniale komponuje się z gałką lodów lub z bitą śmietaną, które słodkością łamią kwaskowatość jabłek i malin.

SkładnikiMigdałowe ciasto kruche:250 g masła100 g cukru2 jaja120 g mielonych migdałów400 g mąki pszennejJabłka i maliny:1 kg jabłek, obranych i wydrążonych2 łyżki soku z cytryny100 g cukru300 g malinKruszonka:100 g masła50 g mąki60 g płatków owsianych50 g brązowego cukru60 g płatków migdałowych Sposób przygotowaniaMigdałowe ciasto kruche:Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym całym jajku dalej ucierając. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 30 x 34 cmwyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w temp. 200°Cprzez ok. 15 - 20 min.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180°C.Jabłka:Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę i od razy skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Jabłka przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Gotujemy jabłka na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 3min. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy kolejne 2 minuty cały czas mieszając.Malinyprzepłukujemy delikatnie pod wodą i osuszamy.Kruszonka: Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do przestudzenia.Mąkę, płatki owsiane i cukier mieszamy w misce. Dodajemy przestudzone masło i mieszamy. Na końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy na kruszonkę.Przygotowanie:Na podpieczony spód wykładamy podsmażone jabłka, posypujemy malinami (maliny możemy posypać 1 -2 łyżkami cukru, żeby nie były zbyt kwaśne po upieczeniu). Na malinach rozsypujemy kruszonkę owsiano – migdałową. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do temp.180°C piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 min, aż do zrumienienia się kruszonki.Ciasto możemy podawać lekko ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.Smacznego!



T teczka kucharska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+