Jabłecznik z kolorowym biszkoptem
vote now
Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne i ma niesamowity smak i zapach :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki5 żółtek1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudrułyżka śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt:
5 białek150 g cukru60 g mąki ziemniaczanej50 g mąki pszennejsok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio )Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłekok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku)1 łyżka kolendry mielonej
Sposób przygotowania: Składniki:
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki5 żółtek1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudrułyżka śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt:
5 białek150 g cukru60 g mąki ziemniaczanej50 g mąki pszennejsok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio )Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłekok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku)1 łyżka kolendry mielonej
Ciasto kruche:
Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę.Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz.Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia .Na spód blaszki rozwałkować schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru).Biszkopt :
Ubić pianę na sztywno.Dodać cukier puder i dalej ubijać.Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać.Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao.Masa jabłkowa:
Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych .Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły.W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych.Jabłecznik:
Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie.Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp. 180 C .Smacznego
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!