Gruzińskie Bakłażany

vote now
Gruzińskie Bakłażany

Niniejsza potrawa to najpopularniejsza przekąska kuchni gruzińskiej. Przepyszne ruloniki z bakłażana nadziewane pastą orzechową i posypane słodkimi pestkami granatu.




SKŁADNIKI (10 roladek):
duży bakłażan 1/2 granatuszklanka orzechów włoskich2 ząbki czosnku1/2 pęczka natki pietruszki1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry1/4 łyżki chili 1/4 szklanki wodyolej do smażeniasól i pieprz
WYKONANIE:Bakłażana umyć i pokroić na długie plastry o grubości 3 mmKażdy plaster oprószyć delikatnie solą i odstawić na 3 minuty. Osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.Na patelnię wlać cienką warstwę oleju i każdy plaster obsmażyć z obu stron przez ok. 1-2 minuty. Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierui wystudzić.W blenderze zmiksować: orzechy, czosnek, pietruszkę, ziarna kolendry oraz chili. Następnie dodać wodę i zmiksować, aż uzyskamy grudowaty i aksamitny krem. Można doprawić do smaku pieprzem i solą.Na każdym plastrze bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, rozłożyć równomiernie i zwinąć w rulonik. Udekorować pestkami granatu.
SMACZNEGO :)
przystawkabakłażangranatorzechy włoskieczosneknatka pietruszkikolendrachiliwodaolejsólpieprz
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Z Zakątek Smakosza

Komentarze

Oceń ten przepis:




+