Golonka w piwie

vote now
Golonka w piwie

składniki :

około 2 kg tylnej golonki wieprzowejpieprz mielonysólchiliczosnek granulowanycebulapiwo jasne około 1/2 lkilka goździków

Przygotowanie :

Umytą golonkę osuszyłam, skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chiliWbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscuPo tym czasie przełożyłam mięso do foremki i polałam mięso piwem, przykryłam folią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C

W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował.
Moja golonka była dość ostra w smaku :)
Świetnie smakowała z chrzanem tartymwłasnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest ok. :)

P Proste Potrawy

Komentarze

Oceń ten przepis:




+