Golonka w piwie
vote now
składniki :
około 2 kg tylnej golonki wieprzowejpieprz mielonysólchiliczosnek granulowanycebulapiwo jasne około 1/2 lkilka goździków
około 2 kg tylnej golonki wieprzowejpieprz mielonysólchiliczosnek granulowanycebulapiwo jasne około 1/2 lkilka goździków
Przygotowanie :
Umytą golonkę osuszyłam, skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chiliWbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscuPo tym czasie przełożyłam mięso do foremki i polałam mięso piwem, przykryłam folią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C
W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował.
Moja golonka była dość ostra w smaku :)
Świetnie smakowała z chrzanem tartymwłasnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest ok. :)
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!