Gołąbki w liściach botwinki
vote now
Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina
ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni )0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego )1/4 szklanki posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki posiekanego koperkułyżka śmietany 12 %5 namoczonych w mleku biszkoptówsól i pieprz
Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie.
Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, śmietanę i odciśnięte biszkopty. Wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy farsz nakładamy na liście botwiny i ścisle zwijamy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ciasno gołąbki. Do naczynia dolać ok szklanki wody.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 25-30 minut.
ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni )0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego )1/4 szklanki posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki posiekanego koperkułyżka śmietany 12 %5 namoczonych w mleku biszkoptówsól i pieprz
Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie.
Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, śmietanę i odciśnięte biszkopty. Wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy farsz nakładamy na liście botwiny i ścisle zwijamy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ciasno gołąbki. Do naczynia dolać ok szklanki wody.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 25-30 minut.
ATLAS SMAKÓW
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!