Florentynki

vote now
Florentynki



Florentynki to pyszne chrupiące ciasteczka przygotowane na bazie karmelu z dodatkiem całego mnóstwa ziaren, orzechów i bakalii. Doskonale sprawdzą się też pestki z dyni lub suszone morele drobniutko posiekane. To jakich użyjemy ziaren i w jakich proporcjach zadecyduje o ich smaku. Ta zaprezentowana dziś baaardzo przypadła do gustu zwłaszcza moim dzieciom. Doskonale smakują ze szklanką mleka. Bardzo Wam polecam :)
Składniki:1 szkl cukru1 łyżka skórki pomarańczowej3 łyżki sezamu3 łyżki słonecznika3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych50g płatków migdałów50g białej czekoladyCukier skarmelizować na patelni na małym ogniu (nie mieszać w tym czasie). Gdy nabierze płynnej konsystencji w złotym kolorze dodać sezam, skórkę, słonecznik, migdały i orzeszki. Wymieszać.
Łyżką nabierać niewielką ilość i układać na blaszce/deseczce wyłożonej papierem do pieczenia. W miarę potrzeby rozpłaszczyć jak najcieniej (ja robiłam to przez papier do pieczenia najpierw ręką, a następnie lekko wałkiem).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe ciasteczka polać stróżkami białej czekolady. Schłodzić. Smacznego :)



M moje pasje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+