Petitchef PL

Enchilady z wołowiną



Przygotowanie:  15 minut
Czas gotowania; 45 minut
Pieczenie: 20 minut

Dzisiejsza propozycja to enchiladas z wołowiną czyli tortilla wypełniona pikanym nadzieniem z mięsa wołowego i zapieczona w piekarniku z ostrym sosem pomidorowym i żółtym serem. Ten przepis mam już od dawna przepisałam go z jakiejś gazety dobre kilka lat temu, niestety wtedy nie myślałam jeszcze o prowadzeniu bloga więc nie spisałam źródła. Nigdy jakoś nie było czasu żeby ten przepis wypróbować, w końcu postanowiłam zrobić porządek w zamrażalniku tam znalazłam mieloną wołowinę a w lodówce zalegała zielona papryka wtedy przypomniałam sobiem o tym właśnie przepisie. Muszę się przyznać, że przepisów do wypróbowania mam jeszcze całą stertę, nazbierało się ich aż tyle że nie wiem od którego zacząć, powoli więc przedzieram się przez stosy wycinków z gazet, książki kulinarne i linki internetowe. Zapraszam więc do zaglądania na mojego bloga. 



Składniki na 4 porcje - każda około 731 kalorii

Sos:

średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 1 szklanka pomidorów (obranych i pokrojonych w kostke)½ szkl. przecieru pomidorowego ¼ łyżeczki chili ½ łyżeczki vegety½ łyżeczki pieprzu⅛ łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki oregano½ łyżeczki świeżego tymianku (dałam suszony)½ łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka octu winnego
Farsz:
łyżka oleju0.5 kg mielonej wolowiny1 cebula1 ząbek czosnkukostka wołowałyżeczka słodkiej paprykiłyżeczka pieprzu¼ łyżeczki papryki chili 8 łyżek mleka
Ponadto:
4 duże tortille (lub 8 małych)80g startego żółtego sera

Sos:
Obie cebule i 3 ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również drobno posiekać Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju podsmażyć do miękkości 1 cebulę (drugą zostawić do farszu) i zielona paprykę, pod koniec smażenia dodać 2 ząbki czosnku (1 zostawić do farszu). Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy smażyć razem na małym ogniu kilka minut, dodać resztę składników (chilli, vegetę, pieprz, pieprz cayenne, słodką paprykę, oregano, tymianek, brązowy cukier i ocet) następnie dodać szklankę wody i gotować całość na małym ogniu jeszcze około 15 minut.

Farsz:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać wołowinę i smażyć aż mięso ładnie zbrązowieje. W połowie smażenia dodać cebulę i czosnek. Całość usmażyć do miękkości. Następnie dodać rozkruszoną kostkę wołową, słodką paprykę, pieprz i paprykę chilli i mleko, wszystko dusić razem na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Gotowy farsz rozłożyć między 4 duze tortille i zwinąć. Układać w żaroodpornym naczyniu, lekko wysmarowanym tłuszczem, tak by się nie rozwijały. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do w 180˚C. Podawać z sałatką z liści różnych sałat.











Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: