"Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami"

vote now
Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami

Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 lipca 2014 r. Latem u rodziców w sadzie najbardziej urzekają mnie piękne krzewy, które pokryte są malutkimi czerwonymi kulkami, przypominającymi miniaturowe ozdoby świąteczne. Uwielbiam te rubinowe i kwaskowate korale - szczególnie w lipcu, kiedy oblewa je słoneczna słodycz i pachną latem. Czerwone koraliki, najlepiej smakowały w dzieciństwie przysypane cukrem, zjedzone naprędce, to właśnie one zainspirowały
mnie do zamknięcia ich w słoiczku w postaci pysznego dżemu. Porzeczki połączyłam z jabłkiem, dodałam cukier i wanilię i gotowałam tak długo, aż zawarte w nich pektyny, zagęściły masę do odpowiedniej konsystencji. Kto by się spodziewał, że takie maleństwa skupiają tyle dobrego. Otrzymałam dżem bogaty w składniki mineralne, witaminy oraz kwasy organiczne, który ma bogaty aromat, piękny wygląd, nie jest ani za słodki, ani zbyt kwaskowaty, można by powiedzieć dżem z charakterem. Jabłka łagodzą, wyrazisty porzeczkowy smak, nadają lżejszą konsystencję i lepszą smarowność. Myślę, że ten przetwór zimą przywoła nam smak lata i przypomni ciepło słonecznych promieni, podczas smarowania pieczywa, czy przekładania ciast :-) Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 lipca.
Aksamitny dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami! Czerwona porzeczka obdarowana jest niezwykle cennymi składnikami jakimi są błonnik i jego rozpuszczalna frakcja, czyli pektyny. Te substancje, będące mieszaniną węglowodanów, mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu, wypłukują substancje toksyczne z organizmu, zwiększają uczucie sytości, chronią przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych. Dlatego zachęcam do zaopatrzenia Waszych spiżarni w te owoce i do dzieła!!!
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 30 min




Składniki:
Źródło przepisu :-)
czerwona porzeczka: ok. 1 kg jabłka: 2 małe lub 1 duże cukier: ok. 500-600 g opcjonalnie:
skórka z pomarańczy: 1 mała pomarańcza
lub:
laska wanilii: 1 Przygotowanie:
porzeczkę płuczę, osuszam, oddzielam od gałązek przekładam do szerokiego rondla o grubym dnie, dodaję cukier oraz około 100 ml wody gotuję kilka minut, po czym odstawiam do wystudzenia - pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówce) na noc (można pominąć ten etap, smażąc dżem od razu, jednak wtedy może to trwać nieco dłużej) następnego dnia porzeczkę przecieram przez sito, przekładam otrzymaną masę do rondla, dodaję wanilię jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (można pokroić), dodaję do masy porzeczkowej i gotuję smażę owoce, aż dżem odpowiednio zgęstnieje (im mniej cukru, tym dłużej trzeba gotować/smażyć)od czasu do czasu szumuję gorący aromatyczny dżem przekładam do suchych, gorących słoików (wyprażonych w piekarniku - słoiki wraz z zakrętkami wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam przez około 40 minut) i dokładnie zakręcam następnie dżem pasteryzuję - słoiki wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 20 minut, otwieram piekarnik i studzę w otwartym piekarniku

Smacznego:-) Tagi: czerwona porzeczka, jabłka, wanilia;

PrzetworyPorzeczkowo mi 2014Porzeczkowo mi 2014Lato w pełni!

M Moje Gotowanie

Komentarze

Oceń ten przepis:




+