Dwukolorowe babeczki
vote now
Przygotowanie:25 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Nie pamiętam już skąd mam ten przepis może od mamy albo z jakiejś gazety w każdym razie mam go juz od dawna tylko że oryginalnie była to jakaś babka lub placek, ja postanowiłam zrobić takie dwukolorowe babeczki. To bardzo prosty przepis a babeczki znikają w oka mgnieniu.
Składniki na 20 babeczek – każda około 192 kalorie
1i ½ szklanki maki (240g)½ szklanki maki ziemniaczanej (70g)6 jaj1/2 szklanki cukrukostka masładuże opakowanie cukru waniliowego (30g)2 czubate łyżeczki kakao (10g)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masło stopić w rondelku na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym aż masa podwoi swoja objetość. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito odłożyć 2 łyżeczki a resztę dodać do ubitych jaj z cukrem. Nadal mieszając dodawać stopniowo stopione masło. Gotową masę podzielić na dwie części do jednej dodać odłożone dwie łyżeczki mąki a do drugiej dwie łyżeczki kakao. Przygotować 20 papilotek, do każdej wkładać po łyżeczce jasnej i ciemnej masy. Piec 15 minut w temperaturze 170˚C.
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!