Petitchef PL

Drożdżówki z porzeczkami, kruszonką kokosową i buraczanym lukrem (wegańskie)


Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Działki i ogródki czerwienią się od porzeczek. Co zrobić z tymi uroczymi, kwaśnymi owocami? Jak to co? Drożdżówki! Najlepiej lekkie i zdrowe... Ale bez przesady. Odrobina kruszonki i lukru jeszcze nikogo nie zabiła :) Zwłaszcza, że kruszonka jest bez cukru i zrobiona na oleju kokosowym, a lukier tak bajecznie (i naturalnie) różowy, że wszystkie wyrzuty sumienia się chowają :)

Jestem podwójnie zadowolona, bo przepis jest w 100% autorski. Biorąc pod uwagę, że rok temu trudność sprawiało mi ugotowanie ziemniaków, to dla mnie duży sukces :)


Składniki na około 6 sporych drożdżówek

Ciasto
- zaczyn
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka roślinnego (użyłam domowego kokosowego)
 - ciasto właściwe
200 g mąki pszennej (lepiej nie zastępować pełnoziarnistą, bo ciasto wtedy słabiej rośnie i może być lekko gliniaste)
1 łyżka oleju rzepakowego
stewia lub inne słodzidło do smaku
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ewentualnie: kilka łyżek mleka/wody do konsystencji

Nadzienie
czerwone porzeczki - po kilka łyżeczek na jedną drożdżówkę
słodzidło - ja pominęłam, kruszonka i lukier są dla mnie wystarczająco słodkie

Kokosowa kruszonka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych (u mnie pozostałości z produkcji mleka kokosowego)

Buraczany lukier
3 łyżki cukru pudru
łyżka wody
łyżeczka soku z buraka świeżo zrobionego w sokowirówce (opcjonalnie, nadaje ładny kolor)


 
Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć szmatką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce

Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrabiać długo i cierpliwie. Na początku ciasto powinno być lepkie, a ostatecznie gładkie, elastyczne i odchodzące od ręki. W razie potrzeby dodawać mleka/wody lub mąki. Przykryć szmatką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podsypując lekko mąką formować małe placuszki. Szklanką zrobić ranty.

Porzeczki lekko rozdziabdziać. Nakładać na uformowane placuszki.

Drożdżówki ostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut, w tym czasie składniki na kruszonkę utrzeć palcami. Ostawić do lodówki na czas rośnięcia bułeczek.

Drożdżówki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pół godziny. Po wystudzeniu zrobić lukier i polać nim bułeczki.



Przysmaki dla taty 4Lato w pełni!








Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: