Drożdżowe muffiny z kruszonką
Ciasto jak na słodkie bułeczki z owocami, do tego kruszonka i już mamy pyszną przekąskę na drugie śniadanie. Polecam ze szklanką mleka:) Dzieci to uwielbiają!
Składniki na ok 12 muffinków:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
4,5 łyżeczki bułki tartej (lub mielonych migdałów, albo można pominąć)
200 g malin
Najpierw rózgą roztrzepujemy mleko, jajko, żółtko i cukier. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy świeże drożdże, to najpierw robimy rozczyn (drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mleka, mąki i czekamy aż zaczną pracować.
Do masy dodajemy stopniowo mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy aż urośnie.
Ciasto rozdzielamy do foremek (metalową wysmarowałam masłem, silikonowych nie trzeba).
Przygotowujemy kruszonkę :
- pół kostki masła
- ok pół szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
Rozcieramy wszystko na konsystencję kluseczek, gdy jest za wilgotne, dokładamy odrobinę mąki.
Posypujemy muffinki.
Pieczemy ok 25 min w 175 st.
Smacznego!