Drożdżowe muffiny z kruszonką

vote now
Drożdżowe muffiny z kruszonką

drożdżowe muffiny

Ciasto jak na słodkie bułeczki z owocami, do tego kruszonka i już mamy pyszną przekąskę na drugie śniadanie. Polecam ze szklanką mleka:) Dzieci to uwielbiają!

drożdżowe muffiny

Składniki na ok 12 muffinków:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej

3/4 szklanki letniego mleka

3 czubate łyżki cukru

1 jajko

1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)


1/4 łyżeczki soli

60 g miękkiego lub roztopionego masła

12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

4,5 łyżeczki bułki tartej (lub mielonych migdałów, albo można pominąć)

200 g malin


Najpierw rózgą roztrzepujemy mleko, jajko, żółtko i cukier. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy świeże drożdże, to najpierw robimy rozczyn (drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mleka, mąki i czekamy aż zaczną pracować.

Do masy dodajemy stopniowo mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy aż urośnie.

Ciasto rozdzielamy do foremek (metalową wysmarowałam masłem, silikonowych nie trzeba).

Przygotowujemy kruszonkę :

- pół kostki masła
- ok pół szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią

Rozcieramy wszystko na konsystencję kluseczek, gdy jest za wilgotne, dokładamy odrobinę mąki.

Posypujemy muffinki.

Pieczemy ok 25 min w 175 st.

Smacznego!

drożdżowe muffinydrożdżowe muffinydrożdżowe muffiny


K kilka srok za ogon

Komentarze

Oceń ten przepis:




+