Petitchef PL

Mantecados finos-czyli ciasteczka z migdałami i cynamonem

Desser
1 porcji
15 min
25 min
łatwe
Mantecados to maślane, kruche ciasteczka które uwielbiają dzieci z Hiszpanii. Znajdują je w butach rankiem 6 stycznia w dniu Święta Trzech Króli.Specjalność Sevilli:)

Składniki

Liczba porcji: 1

Składniki na 12 ciasteczek:

-kostka masła

-szklanka cukru pudru

-2 żółtka

-skórka z całej cytryny

-2 szklanki mąki pszennej

-pół szklanki migdałów blanszowanych w płatkach

-łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  • Krok 1 - Mantecados finos-czyli ciasteczka z migdałami i cynamonem
    Rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego żółtka, cukier, skórkę z cytryny i trzepaczką mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę ,migdały i cynamon i ugniatamy zwarte ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni.(góra-dół)
    Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4palców i kieliszkiem wycinamy kółeczka. Układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy ok. 15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170stopni i pieczemy dalej ok.15min.
    Gdy ciasteczka będą już zarumienione, wykładamy je delikatnie na blat i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem
    Kiedy wystygną, wkładamy ciasteczka do hermetycznej puszki na kilka dni...
    Jeśli zdołacie..Ja chyba wszystkie zjem:)
  • Krok 2 - Mantecados finos-czyli ciasteczka z migdałami i cynamonem





Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: