Petitchef PL

DESER NA WAFLU

Stary przepis. U mnie był często wykorzystywany w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych minionego wieku. Na lata zapomniany, powrócił ostatnio na imieniny mojego taty.

Deser na wafluSkładniki:
3 arkusze wafla 
0,5 szklanki mleka
1 kostka masła
1,2 szklanki cukru (u mnie pół na pół cukier i melasa trzcinowa)
4 czubate łyżki kakao
1,5 szklanki mleka w proszku
cukier waniliowy
opcjonalnie dowolna ilość dowolnych bakalii


Do półtoralitrowego garnka włóż masło, cukier i mleko, podgrzewaj mieszając aż do momentu, gdy składniki utworzą jednolitą masę, jednak nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp kakao, cukier waniliowy i mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj.
Z paczki wafli wybierz 2 najładniejsze z przeznaczeniem na wierzch i spód deseru. Trzeci arkusz pokrusz dość drobno, ale nie na pył. Zmieszaj z kakaową masą. Możesz jeszcze dodać bakalie. U mnie tym razem orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe i trochę siemienia lnianego.


Stygnącą masę wyłóż na wafel, rozprowadź równomiernie, przykryj drugim waflem. Lekko dociśnij.
Zawiń w papier i włóż do lodówki by stężał. Schłodzony daje się ładnie, równo pokroić.


Pokrój wafel w dowolne kształty. Smacznego!

deser na waflu










Oceń ten przepis:



Menu dnia