Petitchef PL

Rozgrzewający gulasz

Danie główne
1 porcji
15 min
40 min
łatwe
Propozycja bardzo prostego i smacznego gulaszu, to idealne rozwiązanie na niskie temperatury za oknem. Gulasz przygotowałam na bazie mięsa gulaszowego z indyka, sporej ilości warzyw oraz przypraw m.in papryki chilli, która fajnie nadaje pikanterii, świeży rozmaryn również nadaje potrawie ciekawy smak. Taki gulasz podaję z grzankami z pieczywa żytniego, ale idealnie pasują też takie dodatki jak: ryż, makaron, czy ziemniaki.

Składniki

Liczba porcji: 1
120 g mięsa gulaszowego z indyka

60 g czerwonej papryki

60 g żółtej papryki

90 g brokuła

140 g koncentratu pomidorowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

500 ml bulionu

sól

pieprz ziołowy

papryka chilli

świeży rozmaryn

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wszystkie warzywa myjemy, kroimy i dorzucamy do podsmażonego mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (może być też drobno pokrojony).
  • Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 3 min. Po tym czasie dolewamy 500 ml bulionu (ja używałam domowego wywaru). Dokładamy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy tak, by koncentrat rozpuścił się w bulionie i połączył się z warzywami.
  • Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Danie dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy świeży rozmaryn i podajemy z wybranym przez siebie dodatkiem.

Zdjęcia

Rozgrzewający gulasz, zdjęcie 1Rozgrzewający gulasz, zdjęcie 2Rozgrzewający gulasz, zdjęcie 3Rozgrzewający gulasz, zdjęcie 4Rozgrzewający gulasz, zdjęcie 5





Oceń ten przepis:



Menu dnia