"Czereśnie i wiśnie z kardamonem"
vote now
Czereśnie i wiśnie z kardamonem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 sierpnia 2014 r. Bardzo lubię korzystać z dobrodziejstw natury, a w szczególności z sadu rodziców. Bogactwo drzew owocowych napawa dumą. Kiedy ujrzałam mnogość owoców na czereśni i wiśni, w głowie pojawiły się różne pomysły na ich wykorzystanie. Zabrałam się za zrywanie barwnych darów natury i postanowiłam je przetworzyć. Owoce połączyłam w równych ilościach, zasypałam cukrem, przyprawiłam kardamonem i
skórką cytrynową, przesmażyłam i gotowe. Kiedy w kuchni pojawił się fascynujący aromat, wiedziałam, że w garnku smaży się coś wyjątkowego. Ten dżem warto zrobić chociażby dla feerii zapachów unoszących się w powietrzu ale nie tylko, ma miłą dla oka konsystencję, piękną barwę, a uzyskana mieszanka smaków jest tak delikatna i wyrafinowana, że w długie zimowe wieczory, ku naszej radości będzie nam przywoływać smak lata. Czereśnie i wiśnie z kardamonem to prawdziwa perełka w mojej spiżarni, ustawiłam je na najlepszym miejscu i już nie mogę się doczekać konsumowania tego przysmaku z kanapką, naleśnikiem, czy w deserach, bo to będzie prawdziwa celebracja - serdecznie polecam :-)
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 sierpnia 2014 r. Bardzo lubię korzystać z dobrodziejstw natury, a w szczególności z sadu rodziców. Bogactwo drzew owocowych napawa dumą. Kiedy ujrzałam mnogość owoców na czereśni i wiśni, w głowie pojawiły się różne pomysły na ich wykorzystanie. Zabrałam się za zrywanie barwnych darów natury i postanowiłam je przetworzyć. Owoce połączyłam w równych ilościach, zasypałam cukrem, przyprawiłam kardamonem i
skórką cytrynową, przesmażyłam i gotowe. Kiedy w kuchni pojawił się fascynujący aromat, wiedziałam, że w garnku smaży się coś wyjątkowego. Ten dżem warto zrobić chociażby dla feerii zapachów unoszących się w powietrzu ale nie tylko, ma miłą dla oka konsystencję, piękną barwę, a uzyskana mieszanka smaków jest tak delikatna i wyrafinowana, że w długie zimowe wieczory, ku naszej radości będzie nam przywoływać smak lata. Czereśnie i wiśnie z kardamonem to prawdziwa perełka w mojej spiżarni, ustawiłam je na najlepszym miejscu i już nie mogę się doczekać konsumowania tego przysmaku z kanapką, naleśnikiem, czy w deserach, bo to będzie prawdziwa celebracja - serdecznie polecam :-)
Czereśnie i wiśnie z kardamonem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 sierpnia. Pachnące latem czereśnie i wiśnie z kardamonem! Kardamon nazywany królową przypraw (obok króla przypraw czarnego pieprzu), ma intensywny, korzenny smak, nadaje niesamowitą nutę smakową, która podbiła nasze serca :):):)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 12 godz. Czas smażenia: 3 godz. Łączny czas: 15 godz.
Składniki: Przepis pochodzi z tego bloga :-)
czereśnie: 500 g (po wydrylowaniu) wiśnie: 500 g (po wydrylowaniu) cukier: 300 g kapsułki kardamonu (lub ok. 1/2 łyżeczki już zmielonego kardamonu): ok. 3-4 otarta skórka z cytryny: 1 mała pestki z owoców: kilka/kilkanaście dodatkowo:
sok z cytryny: 2 łyżki lub:
pektyna: odrobina Przygotowanie:
nasiona kardamonu rozcieram w moździerzu owoce myję, osuszam i dryluję zasypuję je cukrem wymieszanym z kardamonem i skórką cytrynową, dodaję kilka/kilkanaście pestek, przykrywam i odstawiam na kilka godzin, by puściły sok (odstawiłam na noc) następnego dnia owoce doprowadzam do zagotowania i smażę na niewielkim ogniu, tak długo, aż dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, od czasu do czasu mieszając i zbierając ewentualne szumowiny z powierzchni dżemu aby przyspieszyć proces smażenia można dodać około 2 łyżki soku z cytryny, a jeśli dżem jest nadal płynny - odrobinę naturalnej pektyny pod koniec smażenia "łowię" pestki owoców (przed wrzuceniem najlepiej je policzyć) gorący dżem przekładam do czystych, wyparzonych słoików pasteryzuję
musiałam zamieścić moje kwiatki, podarowała mi je siostra na imieniny, bo czyż można się oprzeć tym kulistym kwiatostanom hortensji? mam nadzieję, że Wam się podobają :-)
Tagi: czereśnie, wiśnie, kardamon, skórka z cytryny, sok z cytryny;
musiałam zamieścić moje kwiatki, podarowała mi je siostra na imieniny, bo czyż można się oprzeć tym kulistym kwiatostanom hortensji? mam nadzieję, że Wam się podobają :-)
Tagi: czereśnie, wiśnie, kardamon, skórka z cytryny, sok z cytryny;
Moje Gotowanie
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!