Ćwikła z chrzanem
vote now
Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.
Składniki:
-1 kg ugotowanych buraków
-20 dkg świeżego korzenia chrzanu
-sól
-ocet lub sok z cytryny
Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy,
do którego będzie wpadała zmielona masa ( tym sposobem unikniemy płaczu ).
Mielimy, wkładając do maszynki jednocześnie buraki z chrzanem.
Delikatnie zdejmujemy woreczek, zakręcamy i w nim, ugniatając palcami wstępnie mieszamy masę.
Masę wrzucamy do miski, doprawiamy do smaku solą i octem i przekładamy
do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i gotowe.
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!