Custard Cytrusowy - Dieta Dukana
vote now
Delikatny, kremowy, lekki w smaku i konsystencji. Przygotowanie proste i szybkie. Polecam schłodzony, ale lekko ciepły jest tak samo pyszny. Przypomina crem brulee bez skorupki.
Składniki na 2 nieduże, podłużne foremki.
250ml mleka2,5 łyżki ksylitolu2 żółtka + 1 jajkoaromat cytrynowy (klik) i pomarańczowy (klik)aromat waniliowy (klik) i śmietankowy (klik)Piekarnik rozgrzać do 150*Mleko mocno zagrzać, ale nie gotować. Zdjąć z kuchenki i posłodzić.Żółtka z jajkiem lekko rozmieszać, dodać aromaty. Lekko mieszając, wlewać do jajek cienką strużką mleko. Przecedzić całość przez gęste sitko.Rozlać masę do podłużnych, niewysokich foremek do zapiekania (wysokość ok. 3-4cm)Piec ok. 25 minut (u mnie 22 minuty). Custard powinien być lekko ścięty, galaretowaty. Po 20 minutach sprawdzić nożem, jeśli nóż będzie suchy lub trochę oblepiony masą, a wierzch będzie ładnie ścięty i delikatnie rumiany, można wyjąć z pieca (ważne jest by nie przepiec custard'u).
Składniki na 2 nieduże, podłużne foremki.
250ml mleka2,5 łyżki ksylitolu2 żółtka + 1 jajkoaromat cytrynowy (klik) i pomarańczowy (klik)aromat waniliowy (klik) i śmietankowy (klik)Piekarnik rozgrzać do 150*Mleko mocno zagrzać, ale nie gotować. Zdjąć z kuchenki i posłodzić.Żółtka z jajkiem lekko rozmieszać, dodać aromaty. Lekko mieszając, wlewać do jajek cienką strużką mleko. Przecedzić całość przez gęste sitko.Rozlać masę do podłużnych, niewysokich foremek do zapiekania (wysokość ok. 3-4cm)Piec ok. 25 minut (u mnie 22 minuty). Custard powinien być lekko ścięty, galaretowaty. Po 20 minutach sprawdzić nożem, jeśli nóż będzie suchy lub trochę oblepiony masą, a wierzch będzie ładnie ścięty i delikatnie rumiany, można wyjąć z pieca (ważne jest by nie przepiec custard'u).
z Kotem w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!