Petitchef PL

Ciasto malinowe

Znowu ciasto malinowe, ale mam ogromną słabość do połączenia malin z czekoladą :- ) A jeśli Wam również nie znudziła się jeszcze taka kombinacja smaków to gorąco polecam ten pyszny i prosty deser. W cieście nie ma ani grama maki, znajdziecie tam migdały, kaszę manna i czekoladę – brzmi obiecująco prawda? Do tego słodka, ale orzeźwiająca frużelina malinowa i  pyszne soczyste owoce… 
Składniki na ciasto:
100 g gorzkiej czekolady50 g masła3 jaja80 g cukru pudruszczypta soli1 cukier waniliowy100 g kaszki manny60 g mielonych migdałów2 łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakao
Syrop do nasączenia ciasta:
100 ml wody2 łyżeczki masła2 łyżki cukru4 łyżki soku z cytryny
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej – lekko ostudzić.
Jaja ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i silą puszystą pianę. Suche składniki wymieszać w osobnej misce (kaszę mannę zmielone migdały, proszek do pieczenia, kakao) i delikatnie połączyć z masa jajeczną. Na końcu wlać przestudzoną czekoladę i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przyłożyć do tortownicy ok. 21 cm, wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem, masłem i sokiem z cytryny.
Ciasto nasączyć syropem i wstawić na około 2 godziny do lodówki.

Frużelina malinowa:
500 g malin¾ szklanki cukru3 łyżeczki żelatyny¼ szklanki gorącej wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
kilka malin do ozdoby ciastawiórki czekolady
Maliny wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, dodać do malin – wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i również dodać do malin z sokiem z cytryny. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Frużelinę rozłożyć na cieście. Ciasto udekorować malinami oraz wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :- )


 










Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: