Chłodnik z botwinki
vote now
Składniki :
około 50 dag czerwonych młodych buraczków z liśćmimały ząbek czosnkumała marchew i pietruszkazielony ogóreksól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowysok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukierjogurt naturalny około 330 gugotowane jajkakoperek świeży
około 50 dag czerwonych młodych buraczków z liśćmimały ząbek czosnkumała marchew i pietruszkazielony ogóreksól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowysok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukierjogurt naturalny około 330 gugotowane jajkakoperek świeży
Przygotowanie :
Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość gruboUgotować je z obraną marchewką i pietruszką, ząbkiem czosnku, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wodyGdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i pieprz mielony, ewentualnie cukier do smaku, chwilę pogotować, wywar przecedzić, część zostawić do botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić na chłodnikDo tego na chłodnik po przestudzeniu dodać jogurt rozmieszany w małej ilości wywaru, dodać umyty, pokrojony w plastry zielony ogórek, drobno pokrojony koperek ( jeśli mamy szczypiorek też warto dodać ) oraz ugotowane jajko. Ja dodałam też kilka plastrów ugotowanych buraczków, zjadamy dobrze wychłodzonyCzęść przeznaczoną na botwinkę podajemy na ciepło. W ten sposób mamy dwie zupy.
Jeśli jednak nie chcemy mieć dwóch rodzajów zup to wywar cedzimy i przygotowujemy tylko chłodnik, świetny na upały :)
Przepis stąd z moim przeróbkami :)
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!