Budyń rabarbarowo-wanilowy

vote now
Budyń rabarbarowo-wanilowy

Ostatnio kupiłam sporą ilość rabarbaru, nie mając pomysłu co z nim zrobię. Dzisiaj wykiełkował mi w głowie pomysł na budyń rabarbarowy - słodko-kwaśny, z aromatyczną waniliową nutą. I oto on - ma piękny brzoskwiniowy kolor i świetny smak. Podałam go z karmelizowanymi kawałkami rabarbaru.


Składniki:
dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałkitrzy łyżki cukru trzcinowegopesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* dodatkowo - do podania:
łyżka cukru trzcinowegokilka plasterków rabarbarułyżka wody
Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią.Gdy rabarbar był już miękki zblendowałam go na gładką masę, dodając mleko i zagotowałam.Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając.Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia).

RabarbaloveRabarbalove
K Kulinarny Pamiętnik Pani M.

Komentarze

Oceń ten przepis:




+