Bułeczki z borówkami
vote now
Postanowiłam zrobić bułeczki drożdżowe z borówkami, inspiracje znalazłam tutaj. Bardzo smaczne bułeczki, nie są zbyt słodkie, dlatego posypane są cukrem pudrem. Możemy również zrobić lukier.
Składniki:ciasto:- 1 opakowanie drożdży suchych
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 40 g masła
nadzienie:- 250 g borówek
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:Do miski wsypać borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Ciasto:Z podanej ilości mąki odsypać pół szklanki, resztę wyspać do miski, dodać cukier puder, sól, drożdże suche i wymieszać.
Do rondelka dodać mleko, wodę i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Letnie wlewamy do mąki, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Pozostałą mąkę wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od blatu. Zostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie na prostokąt około 40 x 20 cm. Rozprowadzamy równomiernie borówki i zwijamy w roladę. Kroimy na 11 kawałków. Układamy na natłuszczoną tortownicę 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Składniki:ciasto:- 1 opakowanie drożdży suchych
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 40 g masła
nadzienie:- 250 g borówek
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:Do miski wsypać borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Ciasto:Z podanej ilości mąki odsypać pół szklanki, resztę wyspać do miski, dodać cukier puder, sól, drożdże suche i wymieszać.
Do rondelka dodać mleko, wodę i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Letnie wlewamy do mąki, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Pozostałą mąkę wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od blatu. Zostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie na prostokąt około 40 x 20 cm. Rozprowadzamy równomiernie borówki i zwijamy w roladę. Kroimy na 11 kawałków. Układamy na natłuszczoną tortownicę 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.
moje przepisy - ania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!