Bułeczki Ślimaczki
vote now
Idealne na śniadanie: puszyste bułeczki z chrupiącą skórką. Z jednej porcji powstaje ich około dziesięć. Podczas niedzielnego śniadania znikły wszystkie :). Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu.
SKŁADNIKI: Bułeczki:3 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania na stolnicyszklanka letniego mleka1/3 kostki roztopionego masłajajkołyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli30-35 g świeżych drożdżyDodatkowo:1/3 kostki roztopionego masłajajkosezam lub mak
WYKONANIE:Pokruszone drożdże i cukier wsypać do letniego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherze.Do dużej miski wsypać mąkę, sól, roztrzepane jajko oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto, a następnie dodać roztopione masło i ponownie krótko ugniatać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i podzielić na 10 części.Każdą kulkę osobno rozwałkować cienko, posmarować delikatnie rozpuszczonym masłem i rozwałkować na cienki rulonik. Następnie rulonik zwinąć na kształt ślimaczka, a końce dobrze docisnąć tak, żeby się nie rozklejały.Bułeczki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej w odstępach). Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Gotowe do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Piec przez 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C. Wystudzić i zajadać :).
SMACZNEGO :) pieczywomąkamlekomasłojajkacukiersóldrożdżesezam
Zakątek Smakosza
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!