Petitchef PL

Bożonarodzeniowe cake pops piernikowe



No i przyszła kolej na cake pops.

Cake pops są to ciastka na patykach powstałe z kawałków różnych rodzajów ciast, czekoladowych, babek, biszkoptów, murzynków, pierników itp, połączonych kremem, osadzonych na patyczkach i udekorowanych wedle własnego uznania.

Zazwyczaj spotykam się z dodatkiem do cake pops w formie serka mascarpone i kremu czekoladowego.
Jednak do piernika zamiast serka idealnie pasowały mi powidła śliwkowe, które wraz z nutellą elegancko połączyły ciasto w kulki.

I wiecie co ? Przypominają mi w smaku bajaderki, brakuje tylko aromatu rumowego ;) 

Zrobiłam dwa rodzaje, cake pops renifery oraz z kolorową posypką cukrową.
Na święta, dzieci dostaną je w prezencie, zamiast dawać kupne słodycze, będą zajadać cake pops ;)


Składniki na ok 25szt:
- 0,5 kg upieczonego ciasta na piernik
- 70 g kremu czekoladowego (nutella)
- 100-150 g powideł śliwkowych
- 200 g czekolady (100 mlecznej + 100 g gorzkiej)
- 1 łyżka masła
- 10 - 15 precelków
- posypka cukrowa
- czerwone draże (mogą to być m&m's, skittles lub lentilki)
- bardzo gęsty biały lukier ( z cukru pudru i wody), lub maluteńkie białe koraliki do oczu
- 25 patyczków do lizaków, lub drewnianych, np do szaszłyków ( ja takie dałam, musiałam przyciąć, żeby były krótsze).




Ciasto piernikowe siekamy blenderem z nożem tak długo aż będzie miało konsystencję mokrego piasku.


Ciasto łączymy z nutellą i powidłami śliwkowymi. Schładzamy przez ok. 15 minut w zamrażalniku.

Po tym czasie ciasto formujemy w kulki wielkości ok 3,5 cm i znów wkładamy na 15 minut do schłodzenia.



Rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżką masła w kąpieli wodnej.
Zanurzamy końcówki patyczków i wbijamy do połowy w nasze kulki.
Znów schładzamy 15 minut.

Jeśli czekolada nam zbyt mocno zastygnie, to podgrzewamy ją lekko.
Cake pops obtaczamy w czekoladzie.
Część obsypujemy kolorową posypką.

Natomiast drugą część po obtoczeniu, nakładamy poroże z połamanych na pół precelków, a także przytwierdzamy za pomocą czekolady noski.
Koralikami lub lukrem robimy oczy, a nastepnie czekoladą źrenice.

Wykałaczką formowałam uśmiechy.

A tutaj jeszcze raz z posypką cukrową:


Polecam szczególnie dla dzieci, są przepyszne !


Uwagi:

Cake pops po przygotowaniu trzymamy w lodówce !

Do cake pops użyłam ciasta z piernika na ciemnym piwie.













Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: