Bigos

vote now
Bigos

Przepisów na bigos jest wiele. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony i najlepszy. Lubię bigos mojej mamy, siostra robi podobny. Mój brat wprowadził w nim trochę modyfikacji i też może pochwalić się bardzo smacznym daniem. Ja sama nigdy nie robiłam bigosu z przepisu mamy. Wiem jednak, że nie był on aż tak bogaty jak ten, na który przepis Wam dzisiaj podaję.
Już od dawna miałam ochotę na tą potrawę. Postanowiłam skorzystać z przepisu Macieja Kuronia. Nazwał on go swoim ulubionym, więc stwierdziłam, że na pewno jest warty przygotowania. Nie myliłam się. Bigos wyszedł przepyszny i już mam w planach powtórkę.
Pan Maciej, każe gotować go przez minimum 24 godziny i tak też zrobiłam. Jednak podjadaliśmy go już wcześniej, bo nie można się było oprzeć zapachowi rozchodzącemu po domu. Potem z każdym podgrzaniem smak stawał się bogatszy i jeszcze bardziej bigosowy.
Bigos, to potrawa, która lubi dojrzewać, czyli z czasem staje się coraz smaczniejsza (a nam starczyło go na parę dobrych dni).
Szczerze Wam polecam ten przepis. U mnie w domu będzie on przepisem, którego szybko nie zamienię na inny, jeśli w ogóle kiedykolwiek to zrobię.

BigosSkładniki:1 kg kiszonej kapustysaszetka przypraw1 kg białej kapusty100 g śliwek suszonych50 g suszonych grzybów500 g wieprzowiny bez kości500 g wołowiny bez kości1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka tymianku6 ząbków czosnku500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej250 g wędzonego boczku4 cebule250 ml czerwonego wina500 g kwaśnych jabłeksól, świeżo mielony pieprz; do smakuolej; do smażenia
Saszetka przypraw:
4 liście laurowe20 ziaren pieprzu8 ziaren ziela angielskiego10 ziaren jałowca4 goździki
Składniki saszetki przypraw zawiń w gazę. Kapustę kiszoną zalej 1 litrem wody, włóż saszetkę i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia. Poszatkowaną białą kapustę włóż do dużego garnka, wlej 500 ml zimnej wody, suszone śliwki i pokrojone w paski grzyby. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu.

W międzyczasie wieprzowinę posyp majerankiem i natrzyj posiekanymi 5 ząbkami czosnku (ja dałam pokrojone mięso, w oryginalnym przepisie było w całym kawałku). W rondlu rozgrzej trochę oleju i przesmaż wieprzowinę na rumiany kolor. Mięso przełóż do garnka z białą kapustą.
Wołowinę pokrój w gulaszową kostkę, posyp tymiankiem i natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z odrobiną soli. Do rondla wlej trochę oliwy i obsmaż mięso na złoty kolor. Podlej połową wina i duś 15-20 minut. Dodaj do białej kapusty.
Do tego samego rondla włóż pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż, aż wytopi się tłuszcz, a wtedy dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Całość duś przez kilka minut.
Z kapusty kiszonej wyjmij saszetkę. Kapustę kiszoną przełóż do kapusty białej (ale bez całej wody). Dodaj usmażony boczek z kiełbasą, pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych) oraz resztę wina
Kapustę z dodatkami gotuj minimum 24 godziny z przerwami na chłodzenie, wtedy zyska on najlepszy smak. Przed podaniem bigos dopraw solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: Mój ulubiony bigos
N Nikol Od Kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+